självporträtt

Radio play, 44 min, 2016
Written by Dimen Abdulla, directed and scored by Roxy Farhat & Zhala

The play can best be described as a modern opera, or perhaps a new interpretation of a classic Greek drama with a boys choir, actors and a computerized voice. Together, they take you through a journey in the head of a woman trying to liberate herself from her oppressive, mentally ill mother.

Föreställningen kan bäst beskrivas som en modern opera. Eller kanske en nytolkning av ett klassiskt grekiskt drama med en kör och skådespelare som i ett samspel driver handlingen framåt. Eller helt enkelt som ”en hypnotisk vaggvisa”, som Dimen Abdulla själv beskriver verket.

– För mig har det kommit att bli allt viktigare med sagor och vad sagor är, och hur dessa berättelser är ett sätt att kolonisera ett barns psyke. Jag är intresserad av vem som berättar fiktionen om verkligheten och Självporträtt är baserad på denna idé, säger dramatikern Dimen Abdulla.

”Och moderhelvetet sjunger:
OCH Välkommen till allt Välkomna till världen Det är jag som är ursprunget
OCH ändamålet. Jag är den enda. Jag är en Källan till allt. Jag är vägvisaren.
Och jag är framtiden och Jag är världen
OCH Världen är Jag”  

Dimen Abdulla är dramatiker med utbildning från Kungliga Konsthögskolan, Biskops Arnö och Stockholms dramatiska högskola. Hon debuterade med monologen ”På alla fyra" och valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Hennes debutpjäs "Revolution" på Ungscenöst valdes till scenkonstbiennalen Bibu 2016. Hon är aktuell med "Nomnomnom" på Unga Dramaten och "Och någon blev inte knivhuggen" på Uppsala Stadsteater. Hon skriver för Folkteatern i Göteborg, Stockholms stadsteater och Dramaten. Hennes texter går också att läsa på BANG, 10-tal, Kritiker och Space Matte. Hösten 2015 blev Dimen Abdulla Radioteaterns första husdramatiker. ”Självporträtt” är hennes radiodramadebut.

Zhala, popartisten som signats av Robyn har med sitt futuristiska sound fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Med sin kosmiska pop och unika videor har hon beskrivits som en demon från en annan galax. Hon ställer ut ljudverk till konsthallar och turnerar världen runt med sin live show och performance där den alldeles egna rösten och dansen är i sin råaste kraft.  

Roxy Farhat är en feministisk video- och performancekonstnär vars arbeten blandar politik, kitsch och populärkultur med humor och dödsallvar. Hennes verk har ofta en självbiografisk grund och leker både med lågbudgetestetik och cinematiska referenser. Samarbeten är en stor del av hennes konstnärliga verksamhet, till exempel i form av näringslivsprojektet Minimal Kompetens och LA-baserade gruppen United Colors of Bitchaton. Vid sidan av konsten är hon även verksam som musikvideoregissör och har gjort prisbelönta videor med artister som The Knife, Zhala och Gnucci.

Foto: Mattias Ahlm